Have some cookies

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Prosinac je vrijeme darivanja i raznih slatkih delicija. Kolačići krase blagdanske stolove. No, mi ne pišemo recepte za najbolje kolače, već o onim dosadnim kolačićima koji se pojave otvaranjem svake stranice na webu.
Kolačići su zapravo male datoteke koje se spremaju na računalo dok surfamo internetom. Te datoteke dopuštaju web stranicama da pamte sve što su posjetitelji radili prilikom zadnje posjete. Kolačiće je 1994. godine razvio zaposlenik Netscape-a Lou Montulli. Prvi put su ih u Netscape-u koristili kako bi utvrdili jesu li posjetitelji već prije posjećivali njihovu stranicu. Svrha kolačića je poboljšanje iskustva surfanja internetom. U webshopu kolačići omogućuju pamćenje sadržaja košarice. Mogu se koristiti za spremanje lozinki i formi koje smo već ispunjavali na nekoj stranici; automatsko ispunjavanje podataka. Kolačići mogu biti privremeni i stalni. Privremeni nestaju nakon zatvaranja internetskog preglednika, dok stalni ostaju spremljeni na računalu. Kolačić prve stranice je onaj koji je postavljen od servera za sve stranice na istoj domeni. Kolačić treće strane spremljen je na domeni različitoj od domene posjećene stranice. Superkolačić može biti potencijalno opasan za sigurnost korisnika te ih preglednik blokira. Osoba koja njime manipulira može promijeniti zahtjeve korisnika na drugoj stranici s istom domenom. Zombi kolačić je kolačić koji se automatski oporavlja nakon što je izbrisan. To je omogućeno zbog spremanja kolačića na nekoliko mjesta na računalu.
Kolačići ne služe samo nama korisnicima, već su i jedan vrlo vrijedan izvor informacija za oglašivače. Sigurno ste nekada odustali od kupnje iz raznih razloga i bili ponosni na sebe radi donošenja racionalne odluke. No, kada ste zabavu potražili na društvenim mrežama iskočio vam je oglas predmeta od kojeg ste odustali. I ne samo na Facebooku, Instagramu ili Twitteru, već prilikom čitanja portala ili čak vlastitog emaila. Kolačići služe i oglašivačima tako da im olakšavaju targetiranje. Osim demografskih podataka oni daju uvid i u interese ponašanje korisnika, što je možda i najbitnije za GoogleAdds. Nakon što se željeni predmet svako malo pojavljuje pred vama stvarno nije lako ostati pri racionalnoj odluci.
Zašto smo rekli da su ovi kolačići dosadni? Zato što prilikom otvaranja svake stranice svaki put od vas stranica traži da prihvatite sve kolačiće, samo nužne ili ih možete ne prihvatiti. Europska unija je donijela direktivu o kolačićima; Direktiva o privatnosti i elektroničkim komunikacijama. Njen cilj je osvijestiti korisnike o načinima na koje web stranice prikupljaju osobne podatke. Kolačići su tu da vam pomognu u lakšem i bržem surfanju internetom, no vi ipak razmislite želite li da vam lozinke budu spremljene igdje osim u vašoj memoriji.

Podijelite sa prijateljima:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp

Ova web lokacija koristi “kolačiće” (eng. “cookies”) kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje.