Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Prije dvadesetak godina upitao me je stariji kolega koje je značenje dvotočke i zagrade. Zbunjeno sam ga gledala pa mi je objasnio da se radi o poruci koju je primio na mobitel. Tada sam shvatila da me pita za smajlić; jedan od najviše korištenih emojija.

Wikipedia kaže da je emoji unikod znak vizualnog tipa kojim se prenosi neko značenje. Počeci popularnog emojija sežu još u 1982. godinu. Tada je američki informatičar Scott Fahlman dokumente šaljivog sadržaja označio znakovima J. Stvorio je kombinaciju znakova koji označavaju ljudske emocije i tako kreirao poznate emotikone. Prvi mobitel koji je imao emojije bio je japanski J-Phone 1997.godine. 1999.godine prvi slikovni emoji kreirao je japanski umjetnik Shigetaka Kunta.

Emoji i emotikoni se nalaze posvuda. Emoji je jedan znak, za razliku od emotikona koji je napisan pomoću nekoliko znakova. Njihova upotreba se jako raširila. 2010. godine uključeni su u Unicode Standard koji upravlja kodiranjem teksta. Nakon toga 722 emojija se počinju koristiti na Androidima i Iphone uređajima. 2011. godine Apple je na svoje uređaje dodao službenu tipkovnicu s emojijima kako bi korisnici imali izravan pristup do njih. „Lice sa suzama radosnicama“ je 2015.godine Oxford English Dictionary odabrao za riječ godine.

Emoji je jezik digitalnog doba. Imaju čak i svoj dan; 17. srpnja; Svjetski dan emojija. Postoje u raznim kategorijama koje dobro pokrivaju potrebe korisnika u slanju poruka na mobilnim uređajima i na društvenim mrežama. Prema istraživanjima, dnevno se pošalje oko 6 milijardi emojija.

Upotrebljavaju se i u poslovnoj komunikaciji. Neki smatraju njihovu pojavu nazadovanjem čovječanstva u komunikacijskom smislu te smatraju da se u pismenoj poslovnoj komunikaciji trebaju slijediti standardi i izbjegavati upotrebu emojija. Drugi su mišljenja da su oni neizostavan dio online poslovne komunikacije jer svaka organizacija mora komunicirati sa svojim klijentima obostrano razumljivim jezikom. Smatraju ih neverbalnim znakovima koji emocionalno osnažuju poruku.

Emoji izmučenog lica i otvorenih usta koji izražava zgražanje i zbunjenost je emoji koji predstavlja 2020.godinu. Pojavljuju se i novi koji nastoje ići u korak s vremenom u kojem živimo. Tako imamo sve više politički korektnih emojija pa nalazimo rukovanje između svih rasa. Jedan od novijih je i trudan muškarac. Hm, vidjet ćemo učestalost njegove upotrebe u budućnosti.

Podijelite sa prijateljima:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp

Ova web lokacija koristi “kolačiće” (eng. “cookies”) kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje.