digitalni nomadi

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Digitalni nomad je poduzetnik ili zaposlenik koji za obavljanje svoga posla koristi gotovo isključivo digitalnu tehnologiju. Predstavljaju rastući trend u svijetu koji je pandemija koronavirusa samo još više ubrzala.

Pandemija je ukazala kako se mnogi poslovi mogu obavljati od kuće jednako ili možda još više uspješno. No, kada vam je za posao potreban laptop i priključak na internet, tada odlazak na godinu ili više u neki drugi grad postaje lako moguć. Hrvatska je 2021. godine zakonski regulirala jednogodišnji privremeni boravak za digitalne nomade. Izmijenjenim zakonima koji reguliraju zdravstvenu zaštitu digitalnih nomada, zakonima koji reguliraju neoporeziv prihod te izdavanje digitalnih viza za boravak postala je Hrvatska privlačna. Nizozemac Jan de Jong u Hrvatsku je preselio 2006.godine i osnovao Udrugu digitalnih nomada.

Životni troškovi, klima, infrastuktura, sigurnost, lako dobivanje vize samo su neki od faktora koji utječu na izbor destinacije. Digitalni nomadi često biraju egzotične destinacije za svoja nova radna mjesta gdje uživaju u ljepotama prirode što znatno poboljšava kvalitetu života. Većinom se za takav način života odlučuju IT stručnjaci, pisci, novinari, dizajneri… Svi oni ističu da je ključna organizacija, fleksibilnost kao i spremnost na rizik. Često se koriste različitim co-working prostorima u kojima mogu dobiti svu potrebnu infrastrukturu, ali i društvo za razmjenu ideja i iskustava. Nerijetko koriste kafiće, knjižnice pa čak i besplatan wi-fi na gradskom trgu. Popularne svjetske destinacije su Portugal, Španjolska, Estonija, Južna Amerika… Hrvatska je atraktivna zbog povoljnih troškova života, dobre klime bez nekih ekstrema, dobrog položaja i povezanosti.

Način života koji ima svoje prednosti i koje sve više zemalja prepoznaje kao novi vid turizma ipak nije za svakoga. Svaka zemlja ima svoje propise za dobivanje viza. Ono što sve zahtjevaju je određen iznos na računu koji upućuje da ćete se moći uzdržavati nekoliko mjeseci.

Podijelite sa prijateljima:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp

Ova web lokacija koristi “kolačiće” (eng. “cookies”) kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje.