OSMIJEHOM DO USPJEHA

Autor: Fervens
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Sjetite li se trenutka kada ste prvi put upoznali svoje prijatelje, kolege s posla, šefa ili poslovne suradnike sjetiti ćete se i prvog dojma o tim osobama. Kao i oni prvog dojma koji su stvorili o Vama. Prvi dojam dugo pamtimo baš iz razloga što je prvi.

Komunikacija je bitan segment svakog odnosa pa tako i poslovnog. Ona može biti verbalna i neverbalna. Iako smo mi većinom usredotočeni na ono što ćemo reći još je bitnije  kako ćemo to reći. Komunikacija je cjelina sastavljena od verbalne i neverbalne, ali u začuđujućim odnosima; 20-25% čini verbalna, a čak 75-80% neverbalna. Neverbalni znakovi uključuju govor tijela, gestikuliranje,ton glasa, pogled, dodir, odabir odjeće. Vratimo se na prvi dojam. Prije odlaska na poslovni sastanak pomno odaberite odjeću koja će drugima dati do znanja kako sami sebe percipirate i kako biste željeli da Vas oni dožive.  Prvi dojam se gradi na osnovu fizičkog izgleda i govora tijela. Govor tijela igra iznimno važnu ulogu na poslovnom sastanku. Hodajte uspravno jer ništa ne komunicira energiju i stav kao način na koji hodate. Dok ulazite u sobu za sastanak smiješite se jer osmijeh pokazuje vedrinu i otvorenost. Stisak ruke mora biti čvrst i odlučan, pokazati da znamo što želimo. Sugovornika gledajte u oči, pratite njegove pokrete te kimanjem glavom potvrdite da razumijete o čemu govori. Kada dođe red na Vas da govorite neka to bude polako i razgovijetno s malim pauzama. Glas je obilježje koje vježbom možemo oblikovati do savršenstva. Korištenjem odgovarajućeg tona, dubine, naglašavanjem  i intonacijom postižemo razgovjetnost i tečnost. Ruke trebaju biti opuštene, na stolu otvorenih dlanova.Noge mirne, okrenute u smjeru sugovornika te pozicionirane u širini ramena. Na kraju sastanka opet pružite ruku sa smješkom koji izražava nadu u uspješnost sastanka.

Ovo bi bio recept jednog uspješnog poslovnog sastanka makar što se tiče neverbalne komunikacije. No, s obzirom da se radi o 2021. godini i ovom novom normalnom dobu korone pravila su drugačija. Dva metra udaljenosti epidemiološko pravilo je kojega se treba pridržavati. Stisak ruke ćete isto morati preskočiti. Iako smo svjedočili slikama ministra i premijera kako se pozdravljaju laktovima, možda je bolje i to preskočiti. Nikako nemojte preskočiti osmijeh. Iako nosite masku Vaše oči oslikati će vaš osmijeh ispod maske.

Podijelite sa prijateljima:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp

Ova web lokacija koristi “kolačiće” (eng. “cookies”) kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje.