PODCAST

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Wikipedija kaže da je podcast digitalna datoteka koja sadržava audio ili audio-video zapis koji se distribuira putem međumrežja koristeći RSS tehnologiju, a namijenjen je gledanju ili slušanju na računalu , digitalnom prijenosnom uređaju… Tri točkice su mogle doći i prije, jer poput svih definicija imam osjećaj da ni sama sebe ne razumijem. Ja bih rekla podcast su popularne emisije koje obrađuju teme iz nekog područja te svakim danom privlače sve veći broj slušatelja/ gledatelja.
Iako je definicija složena, riječ je složenica riječi POD ( Playable on Demand) i eng. riječi broadcast. Prvim podcastom smatra se “The End of Days” pokrenut 31.10.2003. godine. Prvi hrvatski podcast je 2005. godine pokrenuo Giuliano Marinović pod nazivom UFO Nautica.
Podcast je neprestano rastući medij. Na početku 2022. godine imamo 2 milijuna podcasta. Njihova glavna prednost je da ih možete slušati/gledati onda kada vi to poželite. Možete njima kratiti vrijeme dok putujete na posao, kada ispijate kavu, na pauzi, putujući tramvajem ili busom… Podacasti su postali popularan način provođenja vremena, način da budemo informirani o određenoj temi na jedan zanimljiv način. Teme su raznolike; tehnologija, povijest, sport, ljepota, kultura, politika… Sposobnost pripovijedanja mora biti snažna, te se sadržaj mora objavljivati redovito jer ih slušatelji redovito očekuju. Podcast je više razgovor tj. intervju između dvije ili više osoba, verzija talk showa. Razlika između radija i podcasta je u rasporedu i publici. Radio ima jasan raspored, a podcast slušamo onda kada to poželimo. Radio je medij masovne komunikacije stoga je usmjeren na masovnu publiku, dok su podcasti fokusirani na određenu temu te imaju užu publiku. Njihova prednost je u tome što su pristupačniji i jednostavniji za proizvodnju.
Podcaste možete slušati na YouTube-u, web stranici samog podcasta ili nekoj od aplikacija za podcaste. U aplikacijama na jednom mjestu možete naći mnoštvo podcasta sa svim njihovim epizodama. Možete ih pretraživati po temi, voditelju, žanru. Najpoznatije aplikacije su Apple Podcasts, Google Podcasts, Pocket Casts i Stitcher.

Podijelite sa prijateljima:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp

Ova web lokacija koristi “kolačiće” (eng. “cookies”) kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje.