Kibernetička Sigurnost

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

U vrijeme novih tehnologija i digitalizacije društva sve više se oslanjamo na umrežavanje i korištenje informacijskih sustava. Za vrijeme karantene u proljeće 2020. godine cijeli svijet se preselio na internet. Poslove smo obavljali od doma, kupovinu putem raznih web shopova, družili se na društvenim mrežama. Baš kao što volimo biti sigurni u svome domu, tako je izuzetno važno da budemo sigurni na internetu.

Kibernetička sigurnost obuhvaća niz procesa, mjera i standarda kojima se jamči određena razina pouzdanosti pri korištenju proizvoda i usluga u kibernetičkom prostoru. Vlada RH je kroz Nacionalnu strategiju kibernetičke sigurnosti i Akcijski plan postavila temelje za provedbu raznih aktivnosti sa ciljem zaštite svih korisnika suvremenih elektroničkih usluga. Listopad je Europski mjesec kibernetičke sigurnosti. Nastao je inicijativom Agencije Europske unije za kibernetičku sigurnost, Glavne uprave za komunikacijske mreže, sadržaje i tehnologije te partnera Europske komisije. Glavni cilj mjeseca kibernetičke sigurnosti je osvještavanje prosječnih korisnika o važnosti sigurnosti na internetu, promjena njihovog stava prema zaštiti te pružanje resursa koji im omogućuju uspješnu obranu od kibernetičkih prijetnji te smanjenje rizika od napada.
Svi zajedno sudjelujemo u fenomenu kibernetičke sigurnosti. Njome se više ne bave isključivo računalni stručnjaci, već bi se trebali baviti svi korisnici interneta. Nacionalni CERT je odjel Hrvatske akademske istraživačke mreže. Njegov osnovni zadatak je obrada incidenata na internetu te čuvanje kibernetičke sigurnosti u Republici Hrvatskoj. Kibernetiče prijetnje bilježe kontuiran porast na globalnoj razini. Najučestaliji načini kibernetičkih napadaja su različiti maliciozni programi, zloporabe osobnih i financijskih podataka kao i zloporabe na društvenim mrežama. Svi smo bili izloženi phisingu. On se temelji na slanju elektroničke pošte velikome broju korisnika u kojima ih se nagovara da daju svoje osobne podatke. Dobijete li poruku da ste osvojili na lutriji koju niste igrali, potrebno je razmisliti logički prije ostavljanja osobnih podataka. Zlonamjerni sadržaj je sredstvo putem kojega zlonamjerni korisnici nanose financijsku ili neku drugu štetu.

U digitalnome dobu potrebno je biti upoznat sa svim mogućim mjerama zaštite na internetu. Vi ste najvažnija karika u toj zaštiti stoga je se potrebno svakodnevno informirati o novinama iz kibernetičke sigurnosti. Ako smo svjesni opasnosti te upoznati s mjerama zaštite, tada možemo pravilno reagirati. Antivirus, vatrozid, automatsko ažuriranje operacijskog sustava i aplikacija i dobra lozinka samo su neka od sredstava zaštite. Iznad svih je zdrava logika i dobro rasuđivanje.

Podijelite sa prijateljima:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp

Ova web lokacija koristi “kolačiće” (eng. “cookies”) kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje.